19 december 2021 was mijn laatste blog. Een blog waarin ik het voornemen uitsprak om het bloggen weer structureel op te pakken. Een goed voornemen (vind ik nog steeds), maar helaas gooide een ongelukkige val roet in het eten. Met een gebroken schouder en een arm die 9 weken gefixeerd moest blijven, was ik de eerste maanden van 2022 vooral bezig om ervoor te zorgen dat ik mijn bijdrage thuis en op het werk zoveel mogelijk kon blijven leveren. De relatieve luxe van bloggen moest daar echt even voor wijken.

Inmiddels ben ik een stevige operatie, een plaat met 7(!) schroeven in mijn schouder rijker en komt de beweeglijkheid in mijn schouder en arm voorzichtig weer terug. En niet onbelangrijk: ik kan weer met 10 vingers typen! Deze bonuszondag leek me dan ook een goed moment om het schrijven weer op te pakken. Overigens heb ik tussentijds in mijn hoofd wel heel wat blogs geschreven. Die zullen jullie helaas moeten missen. Maar er komt vast wel wat van de gedachten van toen de komende maanden op papier.

Het thema waar ik me de afgelopen tijd mee bezig heb gehouden, is hoe je als individu het verschil kan maken. Onder andere geïnspireerd door een lezing en het boek “De Stap” van Merel van Vroonhoven. In haar boek neemt Merel van Vroonhoven de lezer mee in haar keuze om de overstap te maken van – maatschappelijk gezien – een topfunctie naar het onderwijs – in haar ogen een echte topfunctie -. Wat me inspireert in haar verhaal is dat de keuze die ze maakt impact heeft op haar omgeving. Niet alleen voor de kinderen die ze nu onder haar hoede heeft, ook voor de mensen met wie ze bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) werkte. Bij voorbeeld medewerkers die bij haar vertrek vertelden dat zij zich gezien voelden, omdat ook zij thuis kinderen hadden die aandacht vroegen.

Wat ik er uit leer is dat het ertoe doet wat je doet. En het doet ertoe hoe je het doet. Omdat je altijd impact hebt op je omgeving. Voor mij een opmaat naar een pleidooi voor zorgvuldige overwegingen, transparantie, het nemen van verantwoordelijkheid en het afleggen van verantwoording. Thema’s waar ik me op verschillende manieren al langere tijd mee bezig hou. En waar ik me de komende tijd ook weer meer in wil gaan verdiepen. Ik neem jullie hier graag in mee. En hou me uiteraard aanbevolen voor tips, mee- en tegen denken, inspiratie, etc.!

#zondagseoverpeinzingen #observatiesindekantlijn

#verantwoordelijkheid #moraliteit #moreelleiderschap